Ο παράλληλος κόσμος που διαμορφώνει η προπαγάνδα έχει ένα εκτεταμένο ιστορικό βάθος, σχετικά άγνωστο αρκετές φορές στους τελικούς παραλήπτες του, δηλαδή το κοινό που χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ. Αρκετά από τα ψέματα αυτά κοντεύουν να γίνουν μύθοι. Θα πρέπει να τονιστεί επίσης ότι η προπαγάνδα έχει πολύ στενή σχέση με τη θεατρικότητα, και αυτό το βλέπουμε σήμερα πολύ ξεκάθαρα μπροστά στα μάτια μας. Αυτά παθαίνει το κοινό που δεν έχει σχέσεις με την ιστορική μνήμη. Μερικά παραδείγματα:

α) Σε έναν λόγο του (Μάρτιος 1922) που δημοσιεύθηκε στις 21 Απριλίου 1922 στην εφημερίδα του Μουσολίνι Il Popolo d’ Italia (Ο λαός της Ιταλίας) που ιδρύθηκε το 1914, όταν ο Μουσολίνι αποχώρησε από το Ιταλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα, μίλησε για το όραμά του σε σχέση με την ιδιότητα του Ρωμαίου, αυτό που αποκαλούσε Romanità: «Ενα μεγάλο μέρος του αθάνατου πνεύματος της Ρώμης ξαναγεννιέται με τον φασισμό…». Επτά μήνες μετά, τον προσκάλεσε ο Ιταλός βασιλιάς Βιτόριο Εμανουέλε ΙΙΙ, για να σχηματίσει μια νέα κυβέρνηση.

Οταν ο Μουσολίνι έμαθε τα νέα στο Μιλάνο, διέταξε τους μελανοχίτωνες (τους παρακρατικούς του της εποχής) να βαδίσουν πεζή προς τη Ρώμη. Ο ίδιος πήρε το βραδινό τρένο για τη Ρώμη, κοιμήθηκε του καλού καιρού και έφτασε στη Ρώμη αγουροξυπνημένος και φρέσκος το πρωί της 30ής Οκτωβρίου. Ετσι δημιουργήθηκε ο μύθος της «πορείας προς τη Ρώμη», μιας ακόμη ιστορικής απάτης.

Η απάτη αυτή περιελάμβανε και φωτογράφους που απαθανάτιζαν τους μελανοχίτωνες, ώστε να απεικονιστούν μέσω ενός «ιστορικού τεκμηρίου», μαζί με τη «δημιουργία» 3.000 μαρτύρων του φασισμού (πράγμα που δεν συνέβη ποτέ, παρά μόνο στην αρρωστημένη φαντασία των δημοσιοσχεσιτών και των οργανώσεων -εγχώριων και ξένων συμφερόντων- που στήριζαν τον φασισμό).

Οι «μάρτυρες» αυτοί πέθαναν (ποτέ δεν έγινε κάτι τέτοιο) ανατρέποντας μια διεφθαρμένη κυβέρνηση. Θυμίζει ασφαλώς τις πορτοκαλί επαναστάσεις του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ και του Σόρος, όπως αυτά που έγιναν στην Ουκρανία και που στις μέρες μας γίνονται στην Αρμενία.

Για περισσότερες λεπτομέρειες, βλέπε την ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ταινία του Αρη Χατζηστεφάνου «Φασισμός Α.Ε.» (δωρεάν στο διαδίκτυο).

β) Το προηγούμενο παράδειγμα είχε μοντελαριστεί με βάση ένα είδος επανεμφάνισης του Ιουλίου Καίσαρα, τον οποίο ο Μουσολίνι θεωρούσε τη μεγαλύτερη προσωπικότητα που έζησε ποτέ. Μαζί με τον Ιούλιο Καίσαρα, η κήρυξη πολέμου εναντίον της Αιθιοπίας τον Οκτώβριο του 1935 παρουσιάστηκε στον λαό της Ιταλίας ως ένα βήμα ανασύστασης της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, που συμπεριελάμβανε την επιβεβαίωση του ιταλικού ελέγχου στη Μεσόγειο, το γνωστό mare nostrum (η θάλασσά μας).

Η πρωτεύουσα της Αιθιοπίας, η Αντίς Αμπέμπα, καταλήφθηκε από τις ιταλικές δυνάμεις. Το γεγονός αυτό θεωρήθηκε επαρκές ώστε να κηρυχθεί ως θρίαμβος. Ασφαλώς το κοινό/ακροατήριο ποτέ δεν πληροφορήθηκε ότι το μεγαλύτερο μέρος της Αιθιοπίας ήταν εκτός ιταλικού ελέγχου ή ότι είχαν χρησιμοποιηθεί δηλητηριώδη αέρια ή ότι ο Μουσολίνι εφάρμοζε μια συστηματική πολιτική τρομοκρατίας και εξοντώσεων ώστε να καμφθεί η οποιαδήποτε αντίσταση ή ότι οι ιθαγενείς πολεμούσαν τον ιταλικό στρατό με τόξα, βέλη και ακόντια, ενώ οι Ιταλοί είχαν κανόνια, πολυβόλα και δηλητηριώδη αέρια.

Και στις 10.30 το πρωί, από το μπαλκόνι του αρχηγείου του στη Ρώμη, το Palazzo Venezia, ο Μουσολίνι απευθυνόταν σε ένα ενθουσιώδες πλήθος λέγοντας: «Η Ιταλία έχει πλέον αποκτήσει την αυτοκρατορία της… Μια αυτοκρατορία πολιτισμού και ανθρωπιάς. Αυτή είναι η παράδοση της Ρώμης…». Σας θυμίζουν τίποτε όλα αυτά;

γ) Το EUR (οποία σύμπτωση με κάποια άλλα αρχικά !!!) –τα αρχικά του Esposizione Universale Roma– ή Ε42 είναι μια περιοχή κατοικιών και επιχειρήσεων νότια του κέντρου της Ρώμης. Η περιοχή αυτή είχε επιλεγεί αρχικά τη δεκαετία του 1930 ώστε να γιορταστούν εκεί τα 20 χρόνια του φασισμού το 1942, πράγμα που δεν έγινε δυνατό εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και των συνεπειών του.

δ) Ισως μερικοί/μερικές έχουν ακούσει ή διαβάσει για μια οργάνωση που ονομάζεται Λευκά Κράνη (White Helmets), με κύρια δραστηριότητα στη Συρία και με χρηματοδότηση από αγγλοσαξονικά κεφάλαια.

Πρόσφατα ο Roger Waters των Pink Floyd αποκάλυψε δημόσια –και σε αναρτήσεις στο διαδίκτυο– την απόπειρα χρηματισμού του από σαουδαραβικά κεφάλαια. Σε κάθε περίπτωση, η συμβουλή είναι μία: Αναζητήστε τη διαδρομή του χρήματος για να βγάλετε συμπέρασμα, ή αγγλιστί follow the money.

* ομότιμος καθηγητής Τμήματος ΕΜΜΕ, Πανεπιστήμιο Αθηνών

Πηγή: https://www.efsyn.gr