Σοκαρισμένοι εκατοντάδες εργάτες γης από το Μπαγκλαντές στη Νέα Μανωλάδα Ηλείας, των οποίων κάηκαν τα πρόχειρα παραπήγματα που χρησιμοποιούσαν ως καταλύματα. Οι άνθρωποι βρέθηκαν στον ήλιο για ώρες χωρίς φαγητό και νερό και χωρίς κανείς να τους βοηθήσει.
Η καταστροφική πυρκαγιά ξέσπασε το πρωί της Πέμπτης από άγνωστη μέχρι στιγμής αίτια σε καταυλισμό, όπου έμεναν υπό τραγικές συνθήκες περίπου 500 μετανάστες, οι οποίοι απασχολούνταν ως εποχικοί εργάτες γης στα χωράφια της αγροτικής περιοχής.
«Η φωτιά ήταν πολύ επικίνδυνη, με δεδομένο ότι υπήρχε μεγάλο πυροθερμικό φορτίο, λόγω της ύπαρξης τουλάχιστον 70 φιαλών υγραερίου, όπου η κάθε μία ζυγίζει 25 κιλά, αλλά και από το γεγονός ότι τα καταλύματα ήσαν κατασκευασμένα από πλαστικό», σύμφωνα με δηλώσεις διοικητή των πυροσβεστικών υπηρεσιών του νομού πύραρχο Ιωάννης Καραμαλίκης.
Κλιμάκιο του υπουργείου Εργασίας με επικεφαλής την Έφη Αχτσίογλου επισκέφτηκε το απόγευμα το σημείο. Μετά από σύσκεψη για τη διαπίστωση των πρώτων αναγκών, αποφασίστηκε η αποστολή των ειδών που ζήτησαν, όπως τρόφιμα και ρούχα, και η έκδοση από τις αρμόδιες υπηρεσίες νέων εγγράφων, αφού όλα χάθηκαν στην πυρκαγιά.
«Από τύχη δεν είχαμε νεκρούς»
Την άμεση στέγαση των πυρόπληκτων ζήτησαν η Κίνηση Ενωμένοι ενάντια στο Ρατσισμό και τη Φασιστική Απειλή και η Ένωση Μεταναστών Εργατών απαιτώντας επίσης να πέσει φως στα αίτια της πυρκαγιάς από την έρευνα της πυροσβεστικής.
Στην ανακοίνωση τονίζεται ότι «από τύχη δεν είχαμε νεκρούς εργάτες στην πυρκαγιά στις παράγκες των φραουλοχώραφων της Ν.Μανωλάδας», γιατί «την ώρα εκείνη έλειπαν όλοι οι εργάτες στα». «Έχασαν τα πάντα: χαρτιά, χρήματα από τα μεροκάματα τους, ρούχα».
Όμως, η εικόνα της άγριας εκμετάλλευσης των εργατών στα φραουλοχώραφα της Ν.Μανωλάδας με τις πανάθλιες συνθήκες “στέγασης” παραμένει έστω και αν οι κυβερνήσεις υποσχέθηκαν πολλά. Μετά το 2012 όπου είχαμε το ρατσιστικό έγκλημα των αφεντικών με τους πυροβολισμούς και τον βαρύ τραυματισμό από σκάγια 38 εργατών, οι κυβερνήσεις και ο κρατικός μηχανισμός υποσχεθήκαν ότι θα μπει τέλος σε αυτή τη θηριωδία. Το Δικαστήριο της Πάτρας λειτούργησε σαν παράρτημα των συμφερόντων των επιχειρηματιών αθωώνοντας επί της ουσίας τους δράστες και μόνο η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου δικαίωσε τα θύματα.
Στο κείμενο κατηγορείται «η συγκυβέρνηση, που επιμένει «να μην νομιμοποιεί εργάτες γης δίνει το πράσινο φως για την συνέχιση του καθεστώτος άγριας εκμετάλλευσης, εργοδοτικής αυθαιρεσίας και διατήρησής του καθεστώτος της “παράγκας” για την στέγαση των εργατών. Αντί λοιπόν το Υπουργείο Εργασίας και η υπουργός κ. Αχτσιόγλου να τρέχουν για εθιμοτυπικές επισκέψεις μετά από κάθε τραγωδία, ας προχωρήσουν στην νομιμοποίηση των μεταναστών και στην εξασφάλιση χώρων στέγασης των εργατών.
»Τα συνδικάτα που τώρα ετοιμάζονται να κινητοποιηθούν ενάντια στα νέα προαπαιτούμενα-σφαγείο για να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις των δανειστών χρειάζεται να στηρίξουν τους εργάτες γης ενάντια στην ασυδοσία της εργοδοσίας. Τα συνδικάτα της Ηλείας και της Πάτρας που στήριξαν τον ηρωϊκό αγώνα για δικαιοσύνη στους εργάτες γης στα φραουλοχώραφα χρειάζεται να παρέμβουν άμεσα για να μπει τέλος στο καθεστώς που βάζει σε κίνδυνο τις ζωές των εργατών. Με την μαζική κινητοποίηση μπορούμε να βάλουμε τέλος στην καπιταλιστική κτηνωδία σε βάρος των εργατών γης στη Ν. Μανωλάδα» καταλήγει η ανακοίνωση.
Πηγή: https://www.efsyn.gr