Από εδώ και πέρα, ο προγραμματισμός της επόμενης εβδομάδας θα γίνεται με βάση τα χρώματα. Αν τα χρώματα είναι μπλέ, γαλάζια, ή πράσινα, θα καθόμαστε σπίτι μας. Αν τα χρώματα είναι κίτρινα ή ανοιχτό πορτοκαλί, θα πηγαίνουμε για δουλειά. Αν τα χρώματα είναι έντονο πορτοκαλί, κόκκινα ή ροζ, τρέξτε τώρα να πάρετε γάλατα και κονσέρβες γιατί θα έχουμε μπλακάουτ. Με βάση την παραπάνω πρόγνωση του καιρού, την Τρίτη των Χριστουγέννων να καθίσετε σπίτι σας, δεν θα έχει ρεύμα στην δουλειά (εκτός αν ο Σταθάκης εγκρίνει πολλά, 1.000-2.000 υπεράκτια, τώρα το πρωί, στο Καρπάθιο. Τα υπεράκτια αυτά θα κοστίσουν περί τα 3-4 δις και θα είναι μόνο για την Τρίτη (αλλά θα ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας για ναυαγοσώστες).
Αστειεύομαι; Καθόλου!
http://www.energia.gr/article.asp?art_id=111889 “Σήμερα και αύριο το μέτρο της διακοψιμότητας, με μεγάλους βιομηχανικούς καταναλωτές“ (θα έχουν εκπτώσεις στο ρεύμα, όταν υπάρχει ρεύμα, για να κάθεστε όταν τα χρώματα είναι μπλε — εκτός αν αλλάξει το ωράριο και δουλεύουμε μόνο 11-2, όταν δεν έχει σύννεφα). Το μέτρο δεν αρέσει στους ΑΠΕτζήδες. Οι ΑΠΕτζήδες θα ήθελαν να δουλεύετε πάντα, είτε έχει ρεύμα είτε όχι, φτάνει να παίρνουν τις επιδοτήσεις τους από τον μισθό σας. “Δεν θα προκύψει, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ουσιαστικό πρόβλημα“. Ένα πρόβλημα πχ θα είναι “τελικά να μην έρθει στη χώρα μας μετά την ερχόμενη Δευτέρα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών” το καράβι απ’ τ’ Αλγέρι. Αλλά αφού πέφτει ο αέρας δεν θα έχει κακές καιρικές συνθήκες, εκτός αν το γυρίσει σε σοροκάδα ή τίποτα γραιγολεβάντε στον Καβο-Μαλιά του Σαββατοκύριακο.
Και, ναι, συνεδριάζει ο Σταθάκης για να διαχειριστεί την κρίση. Ευρεία σύσκεψη στο ΥΠΕΝ. Έχει ο Θεός… Πάρε Υπουργέ μου ακόμα δύο μετεωρολόγους και θα κάνεις βιομηχανική εθνική στρατηγική. Και ένας αστρολόγος θα βοηθήσει, ξέρουν αυτοί.
Ο greeklignite το ανέφερε προχτές: http://greeklignite.blogspot.gr/2016/12/9-10-2016.html. Στο τσακ γλυτώσαμε μπλακάουτ στις 9 και 10 Δεκεμβρίου. Ναι, Υπουργέ μου. Με πολλά αιολικά αυξάνεις την πιθανότητα μπλακάουτ. Όχι επειδή δεν θα φυσάει, αλλά επειδή μπορεί να φυσήξει! Ρώτα τον Πρωθυπουργό της Αυστραλίας να στο εξηγήσει. Να στο πω περιληπτικά: Θα έχεις χώσει ένα σκασμό λεφτά σε αιολικά, δεν θα έχει επενδύσει σε πραγματικές μονάδες βάσης (όχι Υπουργέ μου, το καράβι απ’ τ’ Αλγέρι έχει ρίσκα, τον καιρό, τους τζιχαντιστές, τις ανάγκες της Ευρώπης, μπορεί και οι Αλγερινοί να θέλουν το αέριο… Πολλά ρίσκα — αλλά δεν πειράζει, θα διακόπτουν οι βιομηχανίες — μόνιμα, η Βουλγαρία δίπλα είναι).
Δεν έχω βαρεθεί να το λέω: Το κουτουρού ρεύμα δεν είναι ηλεκτροδότηση. Το ρεύμα όταν έχει ήλιο, δεν είναι ηλεκτροδότηση. Το αέριο έχει γεωπολιτικά και, κατά τα φαινόμενα μετεωρολογικά ρίσκα. Ούτε το ρεύμα, ούτε ο ήλιος, ούτε ο αέρας αποθηκεύονται. Οι σοφιστείες των χωματουργών και των αρπακολατζήδων δεν είναι “εθνική ενεργειακή στρατηγική”. Το 20% ή 24% διαθεσιμότητα των αιολικών δεν είναι 20% ή 24% ηλεκτροδότηση από αιολικά. Είναι η εκ των υστέρων υπολογισμένη αμοιβή τους. Δεν θα φυσάει (μάλλον) στις 26/12, αλλά κάποτε θα φυσήξει και αυτοί θα βγάλουν το 100% επιδοτούμενο μεροκάματό τους. Κι αν φυσήξει στις 26/12, και εάν έχει έρθει οτ καράβι απ’ τ’ Αλγέρι, θα του δώσουμε κάτι παραπάνω, να μείνει αρόδο και να ξεφορτώσει όταν θα κόψει ο αέρας. Και δεν βρέχει κιόλας να γεμίσουν οι ταμιευτήρες που όπως πάει θα αδειάσουν…
Παλαβό δεν ακούγεται; Είναι. Προϊόν επιδοτούμενης ενεργειακής εξαπάτησης. Ξέρει ο Υπουργός που πάνε τα λεφτά: Σε αυτούς που τού υπαγορεύουν τι να κάνει.
Τώρα όμως, και εσείς, δημοκρατικά, μπορείτε να συμμετέχετε στον εθνικό ενεργειακό σχεδιασμό: 1) θα βλέπετε τον καιρό και θα ξέρετε αν μπορείτε να κάτσετε σπίτι σας, να τρέξετε για ψώνια, 2) Μπορεί να βλέπετε στον ΑΔΜΗΕ πόσο “τζάμπα” ρεύμα επιδοτήσατε (χωρίς να έχετε ρεύμα). 3) Μπορείτε να καταλάβετε, όταν θα κάααθεστε στα σκοτεινά, το cost benefit analysis του κάθε απατεώνα Οικολόγου Πράσινου που εκτιμά ότι είναι φτηνότερες οι ΑΠΕ. Παρακλώ προσέξετε μην σας έρθει καμμία σκωληκοειδίτης και χρειαστείτε νοσοκομείο (εκτός εάν έχει γεννήτριες το ΕΣΥ, στοκαρισμένες με ντήζελ). Επίδομα ντήζελ για το ΕΣΥ?
Όσο για τα δελτία ενεργειακού σχεδιασμού, προτιμώ τον Ποσειδώνα. Λέει του αέρηδες, την βροχή, δείχνει που και πώς είναι τα συστήματα (αν τύχει και είστε σε βάρκα). Υπάρχει και το ΜΕΤΕΟ, αλλά αυτό μάλλον είναι του Αστεροσκοπείου και διαφημίζει απάτες. Κάτι σαν τον Ελληνικό Ραδιοφωνικό Σταθμό Αθηνών τον Απρίλιο του 1941…