ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΟΥ ΒΕΘ
Μέσα σε 90 ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ μόλις 82 έκαναν έναρξη !!!

Με τούνελ χωρίς έξοδο διαφυγής παρομοιάζει το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης τη διαμορφωθείσα, παρατεταμένη, υφεσιακή κατάσταση που έχει περιέλθει η οικονομία, για την επιχειρηματικότητα, η οποία «συνεχίζει να ασφυκτιά και το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, υπό το βάρος των λουκέτων».

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, μέσα σε 90 ημέρες 220 μικρομεσαίες επιχειρήσεις κατέβασαν ρολά, ενώ μόλις 82 έκαναν έναρξη στο μητρώο του ΒΕΘ. Το διάστημα Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2016, 96 επιχειρήσεις αποφάσισαν να εισέλθουν στον επιχειρηματικό στίβο, ενώ 289 ανέστειλαν τη λειτουργία τους.

Ενδεικτικό της κατάστασης, όπως αναφέρει το ΒΕΘ, είναι ότι το πρώτο τρίμηνο του 2017 2,4 επιχειρήσεις, κατά μέσο όρο, την ημέρα αποχαιρέτησαν τον επιχειρηματικό στίβο, μη μπορώντας να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.

«Η επιχειρηματικότητα, παρά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να πείσει πως η οικονομία καταγράφει, σημεία ανάκαμψης, βουλιάζει ολοένα και περισσότερο, στην απόγνωση. Με την υπερφορολόγηση, τη συνεχιζόμενη, χωρίς αποτελέσματα, διαπραγμάτευση για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, την έλλειψη ρευστότητας, την ανασφάλεια και αδυναμία των καταναλωτών, δεν πρόκειται ποτέ να επανέλθει η οικονομία σε τροχιά ανάκαμψης. Αντίθετα η αιμορραγία του επιχειρείν θα συνεχίζεται, με όλο και πιο δυσάρεστα αποτελέσματα. Η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, ο στυλοβάτης της ελληνικής οικονομίας, φυλλοροεί, και οι κυβερνώντες, δείχνουν να αδιαφορούν αξιομνημόνευτα» τονίζει ο πρόεδρος του ΒΕΘ και α΄αντιπρόεδρος της ΚΕΕ, Παναγιώτης Παπαδόπουλος.

«Η ανυπαρξία σχεδιασμού για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, σε συνδυασμό με τον ατελείωτο διάλογο, καθώς και οι εσωκομματικές τριβές καταστρέφουν την επιχειρηματικότητα, έχουν αρνητικές επιπτώσεις σε κάθε εργαζόμενο, στρεβλώνουν τη λειτουργία της αγοράς και οδηγούν σε αδιέξοδο και τις υγιείς επιχειρήσεις» επισημαίνει ο πρόεδρος του ΒΕΘ, υπογραμμίζοντας ότι η ακολουθούμενη πολιτική, τορπιλίζει την ανθεκτικότητα ακόμη και κολοσσών μέχρι πρότινος, όπως είναι η ΔΕΗ.

«Οι αντοχές έχουν εξαντληθεί, η αγορά έχει στραγγίσει. Το όραμα της “δίκαιης” ανάπτυξης δεν θα προκύψει, όσο δεν υπάρχει δίκαιη φορολογία, χρηματοδότηση, απασχόληση, δημόσια διοίκηση, πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ρευστότητα και δίκαιο επιχειρηματικό περιβάλλον στην ελληνική αγορά» αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος προσθέτοντας πως «αυτό που πρέπει να γίνει κοινός τόπος δανειστών και κυβέρνησης είναι ό,τι η Ελλάδα θα μπορέσει να ανακάμψει μόνο με στοχευμένες παρεμβάσεις και μεταρρυθμίσεις και όχι με ευχολόγια, φόρους και δεσμεύσεις που ποτέ δεν υλοποιούνται».

Μειωμένες εγγραφές και διαγραφές

Σύμφωνα με το Επιμελητήριο, την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου του 2017 οι διαγραφές έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος ήταν μειωμένες, σημαντικά, κατά 31,3%, ενώ οι ενάρξεις επιχειρήσεων σημείωσαν πτώση κατά 14,5%.

Ο περιορισμός των λουκέτων, πάντως, έναντι του περσινού αντίστοιχου διαστήματος, κάθε άλλο παρά αισιόδοξο μήνυμα μπορεί να χαρακτηριστεί, καθώς για ακόμη μία φορά καταδεικνύεται η τάση για ‘απόδραση’ από το επιχειρείν.

Την ίδια ώρα, λίγοι, είναι οι… γενναίοι που εισέρχονται στον επιχειρηματικό στίβο με την πλειονότητα αυτών να επιλέγουν ατομικές επιχειρήσεις (55 επί συνόλου 82 εγγραφών), παρόλο που όπως προκύπτει από τα στοιχεία αποτελούν το συνήθη ύποπτο των διαγραφών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα ρολά κατέβασαν 160 ατομικές επιχειρήσεις, ενώ ένα χρόνο πριν ο αριθμός τους άγγιζε τις 219.

Από το σύνολο των 220 επιχειρήσεων που οδηγήθηκαν σε λουκέτο 175 επιχειρήσεις κρίθηκαν ασύμφορες.

πηγη: voria.gr