To τηλεκατευθυνόμενο διαστημόπλοιο της NASA που βρίσκεται σε τροχιά γύρω από τον πλανήτη Δία, άρχισε να μεταδίδει στοιχεία και φωτογραφίες από την τροχιά του γύρω από τον αναφερόμενο πλανήτη.
Το ερευνητικό σκάφος (Juno) πέρασε σε απόσταση 9.000 χιλιομέτρων πάνω από τα σύννεφα ενός κυκλώνα που επικρατούσε στον πλανήτη Δία. Πρόκειται για αυτό που η NASA κατονομάζει ως “Great Red Spot”, ή αλλιώς, το “κόκκινο μάτι” του Δία.
Ωστόσο, η μετάδοση των στοιχείων και των φωτογραφιών από το ερευνητικό διαστημόπλοιο στους επιστήμονες του ειδικού εργαστηρίου (Jet Propulsion Laboratory -JPL) στην Πασαντίνα της Καλιφόρνιας θα διαρκέσει ημέρες. Παράλληλα, η ανάλυση όλων των πληροφοριών που συλλέχθηκαν θα απαιτήσει ακόμη μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Το Juno έφτασε στον πλανήτη το περασμένο καλοκαίρι. Είναι το πρώτο διαστημόπλοιο που θα εξετάσει τους πόλους του από τόσο μικρή απόσταση. Περιφέρεται σε τροχιά που, κάθε 53 ημέρες, το φέρνει σε “απόσταση αναπνοής” από τα νέφη στην ανώτερη ατμόσφαιρα του Δία. Όταν ολοκληρώσει κάθε “επίσκεψή” του, στέλνει στη Γη τα στοιχεία που συνέλεξε.
Το πιο εντυπωσιακό μέχρι σήμερα εύρημα του Juno είναι οι τεράστιοι και εντυπωσιακοί κυκλώνες που αποτύπωσε το σκάφος, περνώντας από τους δύο πόλους του Δία, κάτι που δεν περίμεναν οι επιστήμονες. Τώρα, οι επιστήμονες θέλουν να κατανοήσουν πώς εξελίσσονται χρονικά οι κυκλώνες, αλλά και κατά πόσο υπάρχουν διαφορές στην εκδήλωση του φαινόμενου ανάμεσα στον βόρειο και τον νότιο πόλο.
Επίσης, προέκυψαν νέα στοιχεία για το εντυπωσιακό σέλας που σχηματίζεται στους δύο πόλους του Δία. Και στους δύο πόλους, το σέλας σχηματίζεται από σωματίδια υψηλής ενέργειας, τα οποία κινούνται κατά μήκος των δυναμικών γραμμών του μαγνητικού πεδίου του πλανήτη, κάτι που θα σήμαινε πως θα έπρεπε να εμφανίζονται ισχυρά ηλεκτρικά ρεύματα.
Μία ακόμη έκπληξη που προέκυψε από το Juno αφορά τη συγκέντρωση αμμωνίας στην ατμόσφαιρα.
Οι επιστήμονες θεωρούσαν πως το πιο πιθανό είναι η αμμωνία να είναι ισοκατανεμημένη στην ατμόσφαιρα του πλανήτη. Παρ’ όλα αυτά τα δεδομένα δείχνουν πως υπάρχουν μεγαλύτερες ποσότητες στον ισημερινό απ’ ό,τι στα υπόλοιπα πλάτη.
Το σκάφος αναμένεται να πραγματοποιήσει περισσότερες από είκοσι επιπλέον κοντινές διελεύσεις. Επομένως, δεν είναι απίθανο να προκύψουν και άλλες εκπλήξεις για την επιστημονική ομάδα.
Δείτε το Real time simulation της NASA:
Πηγή:http://news247.gr/